Rutter

Här kommer några förslag på ruter som vi tycker är väldigt trevliga att segla. De flesta av öarna som omnäms i förslagen finns med i hamngudien som finns i båten där ni kan få mer information om destenationen och förslag på bra tillägningsplatser. Alla båtar har hydrografikas kort inlagda i plottern vilket ger en mer nogran detalj rikedom i vissa områden. Om ni ska ut i yterskärgården så var säker på att vädret tillåter det och var med på navigationen då ögrupperna oftas bjuder på mycket grund. Många av öarna är låga och har ett begränsat skydd för vind , men med fint väder så rekomenderar jag det stark att passa på att njuta av den underbara naturen.
På senare år har det blivit mer vanligt att man kan boka plats i gästhamnar ett dygn tidigare för att garanterat få plats, finns bland tips

Till sissit så är tre meters kurvan i sjökortet INTE garanterad 3 meter utan 0-3 meter.


Med små kaptener om bord

Den här är en favorit med små barn. Segling mellan två till tre timmar per dag och öar som barnen kan röra sig på. Fyra av dem är trevliga hamnar med brygga och två är rena natur hamnar med fina klippor.
1. Grinda (brygga)
2. Finhamn (brygga)
3. Ostholmen (naturhamn)
4. Lökholmen (brygga)
5. Lökaön (naturhamn)
6. Bullandö Marina (Brygga)


Norr rutten

Norr ruten tar dig ända upp till Arholma via Rödlöga som är en liten edyl med ett väldigt trevligt kaffe och affär. Arholma har haft en stor betydelse i sveriges försvar, idag är forten omgjorda till museum som erbjuder guidaded turerdagligen. Är det lungt ooch stabilt väder så rekomderar vi att ni tar er ut till Himelskär som är så fint som namet antyder. Ruten går vidare till Stora Nassa som erbjuder en mängd olika skyddad vikar för det flesta vindar. Men så här långt ut ska man alltid vara uppmärksam på väder och tänka på att vara i tid i hamnen då de är små och fylls upp snabbt. Efter Nassa forsäter ni till Lökholmen vid sandhamn.
1. Säck (naturhamn väl skyddad)
2. Rödlöga (naturhamn)
3. Arholma (brygga)
4. Himelskär (naturhamn)
5. Stora Nassa (naturhamn)
6. Lökholmen (brygga)


Weekend Bastun

Klassisk bastu rutt, perfekt för en weekend segling. Första stoppet är på Träskö-storö där det finns två bastu, en bokbar och en öppen för alla. Stopp två blir Lökaön med en superfin bastu som ej går att boka. Avslutning är på Lökholmen som har en stor och fin bastu som du får tillgång till när du betalar hamnavgift.
1. Träsköstorö (naturhamn)
2. Lökaön (naturhamn)
3. Lökholmen (brygga)


Södra svängen

Den här tar er ner till Landsort (Öjan) som ligger utanför Nynäshamn och har fortfarande stor betydelse för sjöfarten med sin bemande lotstation. Ni passerar populära Utö på vägen ner och passa på att köpa den legendariska Utö limpan. När ni vänder norr ut så kommer ni att komma till undebara Huvudskär med sina fantastiska bergshällar som troligvist är skärgårdens vackraste. Efter den så kommer vakra Halskär med sina böljande berg. Avslutnig blir på Lökholmen med bastu och resturang.
1. Norrviken Rummarö (brygga)
2. Utö (brygga)
3. Landsort (brygga)
4. Huvudskär (naturhamn)
5. Halskär (naturhamn)
6. Lökholmen (brygga)


Yttre rutten

Stockholms yterskärgård kan vara det vakraste som finns men bör avnjutas i gått väder. Den här rutten tar dig till några av de fantastiska låga kobbarna som utgör den ytre delen av skärgården. Första kvällen lägger ni till i en skyddad vik på Nämdös norra udde för att nästa dag ta er ner till Fantastiska Huvudskär. Dag tre vänder ni norr ut mot Bullerö där Liljefors tillbringade sinna sommrar med vänner. Efter Bullerö styr ni mot Bjurskärs mysiga hamn, här bör man vara i god tid då hamnen snabbt fylls upp. Nästa stopp blir Yter Fredlarna med sina fiske bodar utslängda på platta bergshällar görs denna ö grupp verkligen värd sit besök. Sista dagen norr ut så kommer ni till Norpadda som är bullrigt och vackert. Sen sätter ni kurs söder ut till Sandhman, Stockholms seglarmecka.
1. Nämdö norrvik (naturhamn)
2. Huvudskär (naturhamn)
3. Bullerö (naturhamn)
4. Bjurksär (naturhamn)
5. Ut Fredlarna (naturhamn)
6. Sandhamn (brygga)


%d bloggare gillar detta: