Rutter

Rutt förslag

Här kommer några förslag på rutter som vi tycker är väldigt trevliga att segla. De flesta av öarna som omnäms i förslagen finns med i hamngudien som finns i båten där ni kan få mer information om destinationen och förslag på bra tilläggningsplatser. Alla båtar har hydrografikas kort inlagda i plottern vilket ger en mer noggran detaljrikedom i vissa områden. Om ni ska ut i ytterskärgården så var säker på att vädret tillåter det och var med på navigationen då ögrupperna oftas bjuder på mycket grund. Många av öarna är låga och har ett begränsat skydd för vind, men med fint väder så rekommenderar jag starkt att passa på att njuta av den underbara naturen.
På senare år har det blivit mer vanligt att man kan boka plats i gästhamnar ett dygn tidigare för att garanterat få plats, finns bland tips

Till sisit så är tre meters kurvan i sjökortet INTE garanterad 3 meter utan från 0-3 meter.


Med små kaptener om bord

Den här är en favorit med små barn. Segling mellan två till tre timmar per dag och öar som barnen kan röra sig på. Fyra av dem är trevliga hamnar med brygga och två är rena naturhamnar med fina klippor.
1. Grinda (brygga)
2. Finnhamn (brygga)
3. Ostholmen (naturhamn)
4. Lökholmen (brygga)
5. Lökaön (naturhamn)
6. Bullandö Marina (Brygga)


Norr rutten

Norr rutten tar dig ända upp till Arholma via Rödlöga som är en liten idyll med ett väldigt trevligt café och affär. Arholma har haft en stor betydelse för Sveriges försvar, idag är forten omgjorda till museum som erbjuder guidaded turer dagligen. Är det lungt och stabilt väder så rekommderar vi att ni tar er ut till Himmelskär som är så fint som namet antyder. Rutten går vidare till Stora Nassa som erbjuder en mängd olika skyddade vikar för det flesta vindar. Så här långt ut ska man alltid vara uppmärksam på väder och tänka på att vara i tid i hamnen då de är små och fylls upp snabbt. Efter Nassa fortsätter ni till Lökholmen vid Sandhamn.
1. Säck (naturhamn väl skyddad)
2. Rödlöga (naturhamn)
3. Arholma (brygga)
4. Himmelskär (naturhamn)
5. Stora Nassa (naturhamn)
6. Lökholmen (brygga)


Weekend Bastun

Klassisk bastu rutt, perfekt för en weekend segling. Första stoppet är på Träskö-storö där det finns två bastu, en bokbar och en öppen för alla. Stopp två blir Lökaön med en superfin bastu som ej går att boka. Avslutning är på Lökholmen som har en stor och fin bastu som du får tillgång till när du betalar hamnavgift.
1. Träsköstorö (naturhamn)
2. Lökaön (naturhamn)
3. Lökholmen (brygga)


Södra svängen

Den här tar er ner till Landsort (Öjan) som ligger utanför Nynäshamn och har fortfarande stor betydelse för sjöfarten med sin bemannade lotsstation. Ni passerar populära Utö på vägen ner och där kan man passa på att köpa den legendariska Utö limpan. När ni vänder norr ut så kommer ni att komma till underbara Huvudskär med sina fantastiska bergshällar som troligvist är skärgårdens vackraste. Efter den så kommer vackra Hallskär med sina böljande berg. Avslutnig blir på Lökholmen med bastu och restaurang.
1. Norrviken Rummarö (brygga)
2. Utö (brygga)
3. Landsort (brygga)
4. Huvudskär (naturhamn)
5. Hallskär (naturhamn)
6. Lökholmen (brygga)


Yttre rutten

Stockholms ytterskärgård kan vara det vackraste som finns men bör avnjutas i bra väder. Den här rutten tar dig till några av de fantastiska låga kobbarna som utgör den yttre delen av skärgården. Första kvällen lägger ni till i en skyddad vik på Nämdös norra udde för att nästa dag ta er ner till fantastiska Huvudskär. Dag tre vänder ni norr ut mot Bullerö där Liljefors tillbringade sina sommrar med vänner. Efter Bullerö styr ni mot Bjurskärs mysiga hamn, här bör man vara i god tid då hamnen snabbt fylls upp. Nästa stopp blir Ytter Fredlarna med sina fiske bodar uppställda på platta bergshällar vilket gör denna ö-grupp verkligen värd sitt besök. Sista dagen norr ut så kommer ni till Norrpada som är bullrigt och vackert. Sen sätter ni kurs söder ut till Sandhman, Stockholms seglarmecka.
1. Nämdö norrvik (naturhamn)
2. Huvudskär (naturhamn)
3. Bullerö (naturhamn)
4. Bjurksär (naturhamn)
5. Ut Fredlarna (naturhamn)
6. Sandhamn (brygga)


undefined
David Andersson
Norrholmsvägen 45
132 31 saltsjö-boo
073-9042443
hyrascampi30@gmail.com

Adress båtarna
Korsuddsvägen 2
139 54 Värmdö

%d bloggare gillar detta: